Natuurrampen in Japan

Ongeveer 10% van alle vulkanen die nog uit kunnen barsten liggen in Japan. Ook komen er veel aardbevingen voor. Maar hoe komt het dat de kans op een aardbeving of vulkaanuitbarsting in Japan zo groot is? 

Japan heeft 4 grote eilanden en zo'n 40.000 kleinere eilanden. De meeste eilanden zijn heel bergachtig, de bergen zijn niet zo hoog maar de hellingen zijn erg steil, erg veel reliëf dus. Slechts een kwart van Japan is bewoonbaar. 

 

Elke dag is er wel een kleine aardbeving in Japan, ongeveer 1000 per jaar. Om de zoveel tijd vind er een grote aardbeving plaats. Japan heeft bijna 250 vulkanen waarvan er nog meer dan 50 werken. Altijd is er dus gevaar voor een uitbarsting, waarbij veel slachtoffers vallen en er een grote schade veroorzaakt wordt. Zo'n ramp heet een natuurramp

 

Ring van Vuur

Japan maakt deel uit van de Ring van Vuur. De Ring van Vuur is een gebied in de vorm van een boog rond de Grote Oceaan, daarop liggen veel vulkanen en daar komen ook veel aardbevingen voor. 

Er zijn verschillende platen, die als puzzelstukjes in elkaar passen. Ze liggen alleen niet stil, ze bewegen ongeveer een paar centimeter per jaar. Ze schuiven 3 kanten op: langs elkaar heen, van elkaar af of naar elkaar toe. 

Als een oceanische plaat tegen een andere  plaat aanschuift/botst, duikt de oceanische plaat onder de andere plaat, dat komt doordat de oceanische plaat zwaarder is dan een continentale plaat. Als dat gebeurt begint de oceanische korst te smelten, dat noem je magma. Dat stijgt naar het aardoppervlak en  breekt erdoorheen. Zo ontstaat een vulkaan dus...

 

Troggen en aardbevingen

Japan ligt aan het grensgebied van 3 platen: de Euraziatische plaat, de Pacifische plaat en de Filipijnse plaat. De Pacifische plaat en de Filipijnse plaat zijn oceaanplaten, die schuiven dus onder de Euraziatische plaat. Bij het wegduiken (subductie) ontstaan er diepe troggen in de oceaan. 

Het zijn schokkende bewegingen waardoor langzaam de spanning in de aardkorst wordt opgebouwd. Als de spanning zich ontlaadt, komt er veel energie vrij. Door die energie ontstaat een aardbeving.

Japan heeft al veel aardbevingen gehad. Bijvoorbeeld de aardbeving op 11 maart, die de vreselijke tsunami veroorzaakte. Een andere vreselijke aardbeving, is de Kanto-aardbeving, hierdoor kwamen meer dan 100.000 mensen om het leven. Er is ook een aardbeving geweest die minder doden veroorzaakte op 17 januari 1995. Die trof Kobe met 5.000 doden.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb