Natuurrampen zijn niet te voorkomen. Het komt door endogene en exogene krachten die je niet kunt tegenhouden. Toch kunnen staan we er niet helemaal hulpeloos tegenover.
Ze kunnen bijvoorbeeld ongeveer wel voorspellen wanneer er een aardbeving of tsunamie gaat plaatsvinden, maar zeker weten doen ze het natuurlijk nooit. Laten we even kijken waardoor ze denken dat het bijna gaat gebeuren...
Een vulkaanuitbarsting is redelijk goed te voorspellen, je hebt ook verschillende voortekenen dat de vulkaan bijna gaat uitbarsten. Bijvoorbeeld:
- Voordat de vulkaan uitbarst, gaat het magma stijgen. Dat veroorzaakt al lichte aardbevingen die je niet kan voelen. Maar met een seismograaf kun je die trillingen wel meten
- De stijging van magma verwarmt de vulkaanhelling. Dat kun je niet direct voelen maar door middel van satellietfoto's is dat wel te zien.
- Door de stijging van het magma, zet de vulkaan ook uit. Ook daar heb je verschillende middelen voor om dat te meten.
- Als er bijna een vulkaan uitbarst, stoot de vulkaan steeds meer zwavel uit. Door middel van gasmonsters kan je meten hoeveel zwavel dat is, en daardoor weet je wel ongeveer hoever het is.
- Ook hoor je het magma stijgen. Onderzoekers weten zo dat er een uitbarsting op komst is.
Een aardbeving voorspellen:
Maar wanneer komt er dan een aardbeving? Dat is moeilijker te bepalen. Seismologen maken kaarten op basis van eerdere aardbevingen van gebieden met daarop de kan op een aardbeving. Met behulp daarvan worden evacuatieplannen gemaakt. Maar dat is niet genoeg. In die gebieden zijn ook andere maatregelen noodzakelijk, zoals gebouwen aardbevingsbestendig te maken. Hieronder zie je daar een afbeelding van. (afbeelding 1) En ze zorgen er ook voor dat gasleidingen niet breken na de aardbeving en daarmee voorkomen ze weer branden.
Een tsunami voorspellen:
Ook een tsunami kan je voorspellen. Op Hawaii staat het Pacific Tsunami Warning Centre. Na een zeebeving die gepaard gaat met een tsunami, worden alle posten rondom de Grote Oceaan gewaarschuwd via een communicatiesatelliet. Het enige dat ze kunnen doen is evacueren. Aan materiële schade valt kunnen ze meestal niet ontkomen. Hoe dat systeem werkt zie je op afbeelding 2.
Een tyfoon voorspellen:
Het ontstaan van een tyfoon boven de oceaan is goed te herkennen op satellietbeelden. Als er maar iets is waargenomen, gaan weerdeskundigen aan de slag om de verwachte route te berekenen. Dat is heel belangrijk omdat de mensen in het kustgebied gevaar lopen. Hierdoor kun je ze dan op tijd waarschuwen en, als dat nodig is, kunnen ze evacueren. In dichtbevolkte gebieden kost dat veel tijd en geld. Ze kunnen jammer genoeg de baan van een orkaan niet heel precies voorspellen. Daar is het vaak moeilijk om een keuze te maken voer het evacueren. Als ze niet (op tijd) evacueren kost dat vele mensen levens. Een te snellen ontruiming veroorzaakt veel ongemak en geldverspilling. De beslissing moet dus goed en op tijd genomen worden. Dat is vaak lastig.
Hazard Management is om schade bij natuurrampen te voorkomen. Het betekend in het Nederlands: Rampenbestrijding. Dat bestaat uit drie onderdelen:
- Ze leggen waarschuwingssystemen aan
- Bouwtechnische maatregelen
- Rampenplannen
Afbeelding 1 Afbeelding 2
Maak jouw eigen website met JouwWeb